Mythbusters… wat schrijvers je niet vertellen over schrijven

sssst grijs

Vrienden denken vaak dat ik de gebruikelijke moeilijkheden van schrijven niet ken. Omdat ik talent heb. Maar ik ken álle frustraties en blokkades van schrijven. Echt al-le-maal. Het verschil is misschien dat ik voor deze broodwinning heb gekozen en wel moet. Ik heb deadlines en wachtende klanten. Betálende klanten. Dus ja, voor mij is er geen vluchtroute.

Inmiddels heb ik voor de meeste frustraties wel een oplossing gevonden. En op speciaal verzoek, deel ik ze met je.

Mythe 1: schrijvers kennen geen uitstelgedrag

Iets uitstellen? Nee, dat doe ik nooit. Ik begin altijd keurig op tijd, werk mezelf nooit in de nesten en hoef nooit te stressen. Zucht. Zonder gekheid, het lijkt mij dat iedereen wel eens iets uitstelt. Moeten we daar nou zo streng over doen? Dat helpt niet. Sterker nog, soms werkt het voor mij juist goed om even ‘Say yes to the dress’ te kijken. Daarna ziet de wereld er heel anders uit en kan ik weer verder.

Mythe 2: een schrijver heeft nooit last van het lege pagina-syndroom

Geen idee hoe het met andere schrijvers zit, maar ik heb er regelmatig last van. De oorzaak is eigenlijk altijd dat ik niet goed weet wat ik wil schrijven. Natuurlijk weet ik wat ik moet doen (blogpost, website). Maar wat ik moet schrijven? Not so much. Hoe ik het oplos? Ik pak een flapover-vel en stiften en ga brainstormen en ordenen.

Mythe 3: bij een schrijver staat alles in één keer op papier

Nou, nee hoor. Ook schrijvers kunnen hun rechter- en linkerhersenhelft niet tegelijkertijd gebruiken. Daarom hou ik het creatieve en analytische deel gescheiden. Ik begin met structuur, ga vervolgens creatief doen en tot slot mag de ratio zich er nog een keer mee bemoeien (spelling enzo).

Mythe 4: schrijvers kunnen goed spellen, ze maken geen fouten

Iedereen die wel eens iets van mij heeft gelezen, weet dat deze stelling onzin is. En niet omdat ik niet kan spellen. Ik lees er gewoon overheen in mijn eigen teksten. En heel eerlijk? Iets in mij vindt spelling lekker belangrijk (tot gruwel van sommige mensen waarmee ik werk). Ik ga er echt voor zitten (en ik heb een redacteur).

Mythe 5: schrijvers zoeken nooit naar woorden

Eh… ik zoek permanent naar woorden. Als ik aan het schrijven ben, heb ik meestal vier internetpagina’s openstaan: de synoniemensite, het Nederlands en Engels woordenboek en de site van Onze Taal. Ik probeer echt niet alles zelf te bedenken.

Mythe 6: voor schrijvers kost schrijven weinig tijd

Mijn schrijfjuf reserveert een hele dag voor een blogpost (inclusief research). Goede stukken schrijven kost tijd. Zo simpel is het. Al moet ik zeggen: oefening baart kunst en brengt versnelling. Wat het meeste tijd kost? Bedenken wat je wilt schrijven en de structuur. Oh ja, en de pakkende opening, de aansprekende titel en…

Mythe 7: schrijvers weten wanneer het goed (en dus klaar) is

Nee, dat weten ze niet. Ze weten alleen wanneer hun tijd op is, of het budget. Een tekst kan altijd beter. Ik zie bij elke lezing weer verbetermogelijkheden. En als er maar genoeg tijd verstreken is, dan wil ik zelfs de inhoud aanpassen. Soms moet ik me echt voorhouden: schrijven is kunnen leven met een momentopname. En een punt zetten.

Comments are closed.