Waarom het woord mogen niet meer mag

man met snor grijs

Sommige modetrends kun je beter niet volgen. Simpelweg omdat ze geen pan zijn. Weet je nog de witte legging? Die was – voor iedereen met een gezond BMI – niet aan te bevelen. Zo zijn er ook taaltrends die je beter aan je voorbij kunt laten gaan. Het woord mogen is er één van.

Wat is er mis met mogen?

Op zich niets natuurlijk. Van mij mag je het nog gewoon gebruiken. Maar dan wel graag in de goede betekenis. Gelukkig is het een veelzijdig woord, dus je kunt vele kanten op. Van Dale biedt je er maar liefst zes mogelijkheden.

Schermafbeelding 2016-01-28 om 10.25.57

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar gebruiken zoals in onderstaande zinnen? Liever niet.

– Zojuist heb ik jou te woord mogen staan […]
– Dank u dat ik de stukken van u heb mogen ontvangen
– Vorige week heb ik een cursus mogen geven
– Het afgelopen jaar heb ik o.a. Costa Diadema, Celebrity Silhouette, Norwegian Escape en MSC Fantasia mogen ontdekken.

Ik zie het niet hoor

Het is meer een kwestie van voelen. Neem het laatste voorbeeld. Je hebt meer dan vier cruises in één jaar gedaan en je zegt dat je de schepen heb mógen ontdekken? Dat is valse bescheidenheid in mindblowing proporties. Het is een kruiperige manier om de ogenschijnlijke overdaad te verdoezelen. Ogenschijnlijk, omdat de schrijver voor haar werk vaak op zo’n schip zit. Ze hoeft zich dus helemaal niet te verontschuldigen.

Ook in de andere voorbeelden heeft de toevoeging van mogen iets onderdanigs. Of een geveinsde dienstbaarheid. Ik vind het afgrijselijk. Want hij heeft me niet te woord mogen staan, ik belde hem. Zij kan me niet bedanken voor het ontvangen van de stukken, ik heb ze namelijk alleen opgestuurd. En hij heeft geen cursus mogen geven, die organiseerde hij gewoon zelf.

Dus daarom mijn pleidooi

Doe het niet. Laat deze mode aan je voorbij gaan. Heb je een ezelsbruggetje nodig? Pas dan de kan-niet-mis-gaan regel toe: gebruik altijd de kortste vorm. Laat alle overbodige werkwoorden weg.

Comments are closed.